vrijdag 3 januari 2014

Kerstproject: Armoede (op den) buiten


Tijdens ons kerstproject hebben we het over armoede. De campagne van welzijnszorg dit jaar is 'Armoede (op den) buiten', ze geven extra aandacht aan de armoede op het platte land in België. Het is een campagne over armoede op het platteland, armoede in gemeenten, dorpen of gehuchten, armoede achter de gevels.

Met de campagne ‘Armoede (op den) buiten’ wil Welzijnszorg deuren openen en de problematiek 
van plattelandsarmoede naar buiten brengen. 
1. Diensten en voorzieningen 
De kleine buurtwinkels, slagers, bakkers, ... verdwijnen steeds meer uit de dorpen. Mensen die in een dorp wonen moeten naar een grotere gemeente of stad om hun boodschappen te kunnen doen. Post- en bankkantoren, zorg- en onderwijsinstellingen, ... trekken naar centrale plaatsen.

 2. Mobiliteit 
Vreemd genoeg trekt het openbaar vervoer mee weg met de diensten en voorzieningen. Verplaatsingsmogelijkheden zijn belangrijk voor de leefbaarheid van dorpen en gemeenten. Niet elk gezin heeft een wagen om zich naar een groter dorp of gemeente te verplaatsen, waardoor het makkelijker is voor naar bepaalde voorzieningen te gaan zoals werk, winkel, sportzalen, ... Er is wel een bus maar de verbinding is heel slecht en beperkt. Daardoor is er steeds meer vervoersarmoede op het platteland.

3. Lokaal armoedebeleid 
Een gemeentebestuur dat effectieve antwoorden biedt op concrete vragen, problemen van bewoners, is een gemeente die over voldoende bestuurs- en daadkracht beschikt. Financieel hebben plattelandsgebieden het moeilijk, dit beïnvloedt hun bestuurskracht. De keuze van een lokaal bestuur voor een sterk armoedebestrijdingsbeleid is niet eenvoudig. Wanneer armoede minder zichtbaar is, leeft dit minder bij de inwoners. Toch moeten ook gemeenten op het platteland duidelijk kiezen om armoede uit te sluiten.

De kleine gemeenten en ocmw’s krijgen te maken met een groeiend takenpakket zonder evenredige groei in middelen. Problemen komen verspreid voor, zodat het erg moeilijk wordt om specifieke projecten op te starten. Hoe kleiner de gemeente, hoe kleiner ook het OCMW. Hoewel er minder mensen zijn die een beroep doen op hulp, wonen zij wel veel verder uit elkaar. Het beperkte personeelsleden moet grotere inspanningen  gedaan worden om deze mensen te kunnen helpen. Tijdsverlies door afstand is tijdsverlies voor de noden van de mensen. Dit probleem werkt ook in omgekeerde richting. Doordat je in een kleine gemeenten niet de anonimiteit kunt genieten zoals in een grote stad. Is er nog de mentale drempel waardoor mensen zich schamen om de stap verder te zetten naar hulp

Ouderen en alleenstaanden zijn het eerste slachtoffer van deze beperkte draagkracht van gemeenten en ocmw’s of van de kleinere inspanningen van de besturen. Hierdoor ontstaat een hoger risico op onderbescherming, waardoor ze geen gebruik maken van de maatschappelijke dienstverlening waar ze recht op hebben. Er zijn ook minder armoedebestrijdingsorganisaties aanwezig om de belangen van mensen in armoede mee te verdedigen. 
4. Huisvesting 
Landelijker zijn betaalbare huizen talrijker in vergelijking met het aanbod in de steden. 
Dit trekt mensen in armoede aan, de kwaliteit van de woningen weerspiegelt vaak deze lage 
prijs. De gebrekkige isolatie, brengt hogere energiekosten met zich mee waardoor de lagere huurprijs wordt teniet gedaan. Renovatiewerken lijken op het eerste zicht een oplossing, waardoor de verbeterde kwaliteit in de realiteit een hogere huurprijs geeft. De bereikbaarheid in afgelegen gebieden kan de woonkost ook beïnvloeden door de afstand naar de winkel laat staan de supermarkt. De buurtwinkel is duurder dan de supermarkt.
Oudere mensen met minder mogelijkheden wonen in oude, onaangepaste, onveilige en oncomfortabele woningen. Vaak zijn ze eigenaar van hun woning, maar hun kleine pensioen is vaak onvoldoende om de nodige renovatie- of herstellingswerken uit te voeren. Doordat ze de kennis en vaardigheden missen doen ze geen beroep op tegemoetkomingen. Hierdoor worden hun kosten hoger. 
Doordat het aanbod op de sociale huisvestingsmarkt in landelijke gebieden beperkt is vallen veel kwetsbare mensen uit de boot. Door waakzaam te blijven bij hoger aanbod van sociale woningen, er werk van maken van goede dienstverlening en vlotte bereikbaarheid. 


Bekijk dit filmpje over armoede!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten