vrijdag 3 januari 2014

Voorleesweek van 16 tot 24 november


2013 is uitgeroepen tot het jaar van het voorlezen. In de week van 16 tot 24 november was het de voorleesweek. De bedoeling van de voorleesweek is volwassen laten voorlezen aan kleine als grote kinderen. Voorlezen brengt plezier met zich mee voor de volwassene en het kind.

Tijdens deze week moedigen we volwassenen aan om voor te lezen voor zowel kleine als grote kinderen. Voorlezen zowel op school, in de kinderopvang of thuis het kan op elke plek. Een boek voorlezen helpt kinderen niet alleen bij de taalontwikkeling maar het brengt plezier voor zowel groot als klein.

Enkele voorleestips:
- Passie doet lezen
Kies voor verhalen waar je zelf van onder de indruk bent, toon prenten die je niet meer loslaten, vertel over een personage die voortdurend in je hoofd rondspookt.

- Beeld doet lezen
Kies voor prentenboeken die meer dan 1 voorleesbeurt meegaan. De beste illustraties ondersteunen de tekst maar zijn geen letterlijke vertaling ervan.

- Lezen doet spreken
Spreek rustig en duidelijk, zo krijgen de kinderen de kans om de woorden op te pikken. Kleur je taal met spanning, verdriet of vrolijkheid waar het verhaal dat vraagt.

- Lezen doet spelen
Samen in een boek kruipen is een spel. De reacties van je kind moedigen je aan om met nog meer overtuiging te spelen. De mimiek en intonatie is uiterst belangrijk als je je kind op de rand van zijn stoel wil laten zitten. Humor is de beste verleider, net als spanning.

- Meer doet lezen en lezen doet meer
Hoe meer je voorleest, hoe beter voor het kind. Het is eender welke boeken het zijn, als er maar voorgelezen wordt. Kinderen die het gewoon zijn om voorgelezen te worden, snakken naar meer en nog meer en nog meer. Later zullen ze makkelijker kunnen lezen en schrijven. Op voorlezen staat geen leeftijd...

Dus beste ouders, de boodschap voor deze week is vooral VOORLEZEN aan je kind. En hoe meer, hoe beter! Want het help het het in de taalontwikkeling en het heeft er plezier in!

Om meer te weten te komen over de voorleesweek of het voorlezen is deze site een echte hulp!

Jaar van het Voorlezen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten